keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Kuntomaailma liikuttaa



Kuntomaailman blogissa käynnistyy uusi sarja, jossa esitellään erilaisia Kuntomaailman liikkujia. Tule mukaan tutustumaan mukavaan joukkoomme! 


Kuka olet, ja mitä teet?

Olen Kati Gröhn, ja eläkkeellä, mutta olen 16 vuotta ollut mieheni omaishoitajana kotona. Minulla on 24h/vuorokaudessa kestävä hoitotyö.



Kauanko olet ollut Kuntomaailman toiminnassa mukana?

Olen vasta aloittanut asiakkaana. Saan hoitajan kotiin miehelleni kahdeksi ja puoleksi tunniksi viikossa, ja sillä välin käyn Torikeskuksessa seniorimuokkauksessa. Se on minulle lepoaikaa ja omaa aikaa.

Olen ollut Kuntomaailmassa asiakkaana myös ennen mieheni sairastumista, mutta sekä hoitamisen että silloisen polvileikkaukseni vuoksi jouduin aikanaan keskeyttämään täällä käymisen, ja nyt 16 vuoden tauon jälkeen olen täällä taas.

Kati kertoo, että Kuntomaailmassa liikkuu mukavaa porukkaa.



Kuinka päädyit Kuntomaailmaan?

Tämä oli toki tuttu paikka (vaikka nyt tilat ovat tietysti aivan uudet), mutta erityiseksi paikaksi tämän teki paikan helppous - tänne on helppo tulla ja tästä on helppo jatkaa hoitamaan muita asioita. Ja tarvitsin paitsi omaa aikaa, jolloin voisin saada henkisesti levähtää kotiaskareista ja hoitotyöstä, myös liikunnallisen harrastuksen, sillä hoitaminen vaatii kunnossa pysymistä, ja olisi mukava myös jaksaa lastenlasten kanssa temmeltää. Oman jaksamisen, sekä henkisen että fyysisen kannalta täällä aloittaminen tänä syksynä oli tärkeää.



Minkälaisia palveluja käytät Kuntomaailman tarjonnasta?

Koska vapaa-aikani on rajattua, sovimme, että kävisin torstaiaamun seniorimuokkauksessa. Siihen riittää tällä hetkellä vapaa-aika. Muilla tunneilla ja kuntosalilla en tällä hetkellä pääse käymään. Kuntomaailman lisäksi käyn myös kerran viikossa vesijumpassa.



Millainen päivä sinulla on tänään? Kuinka Kuntomaailma siihen mahtuu?

Tästä torstaiaamun seniorimuokkaustunnilta jatkan matkaa kaupan kautta kotiin. Lämmitän saunan, ihan itselleni, ja ihan vain olen hetken. Hoitaja on poissaollessani keittänyt kahvit, joten kahvit juon, ja käytän pienen koiramme pihalla. Ja sitten hoidan miestäni, niin kuin työhöni kuuluu. Ja päiväunet otan, varsinkin jos käyn saunassa. Jumppa, kauppa, kuppi kahvia, sauna, ja pienet unet. Ja sitten jatkamaan arkea.



Kuinka Kuntomaailma auttaa sinua ?

Olen käynyt tunnilla vasta muutaman viikon, mutta huomaan jo, että minulla ei ole enää niin raskaat jalat kuin ennen. Pääsen taas kyykkyyn, viemään sormet maahan. Toiveenani olisi, että kun lapsenlapset sanovat että "juokse, mummi", niin pysyisin heidän perässään. Kun sitkeästi käy, kyllä siitä on hyötyä. Suontakaan ei enää vedä jalasta. Ja tämä on sitä omaa hengähdystaukoa arjesta. Minun omaa aikaani, jota tällä hetkellä elämässä on kovin vähän. Toisinaan sitä on enemmän, mutta nyt sitä taas on mahdollisuus taas pitää vähemmän, joten se pitää osata käyttää viisaasti.  



Kiitos Katille haastattelusta! 


Seniori Muokkauksesta ja Kuntomaailman muista lihaskuntotunneista voit lukea lisää täältä.




maanantai 2. syyskuuta 2013

Riksun onnistumistarina

Heippa!

Tässä erään Kuntomaailman ja Xtravaganzan asiakkaan huikea onnistumistarina! :)

Kuka olet?

Olen Riksu, 36-vuotias jyväskyläläistynyt lupsakka savolainen. Perheeseeni kuuluu aviomies ja kolme lasta. Työskentelen lapsi –ja varhaisnuorisotyönohjaajana Jyväskylän Vapaaseurakunnassa.

Olet kokenut melkoisen muodonmuutoksen. Mistä kaikki alkoi?

Kymmenen vuotta sitten sairastuin pahaan paniikkihäiriöön, jonka seurauksena minulta jäi liikunta, ja oikeastaan kaikki muukin sosiaalinen elämä todella vähiin. Niiden vähäisten pakollisten asioidenkin hoitaminen oli suuren ponnistelun takana. Pelkäsin lähtemistä ja aloin vältellä paikkoja, joissa paniikkikohtaus iski. Paino alkoi nousta, eikä sairauteen määrätty lääkityskään helpottanut tilannetta yhtään painon kannalta, päinvastoin.  Ja onhan nuista kolmesta raskaudestakin jotain vyötärölle jäänyt. Vuonna 2011 paino alkoi uhkaavasti lähetä 130 kiloa. Silloin hälytyskellot alkoivat todella soida. Itsetunto oli ihan romuna, inhosin itseäni ja sitä miltä näytin. Paniikkihäiriöt olivat puolestaan helpottaneet. Silloin päätin, että paniikkihäiriölääkitykseni saa luvan päättyä. Ennemmin olisin hyvässä kunnossa fyysisesti ja panikoisin, kuin olisin lihava, istuisin kotona häveten itseäni ja ulkonäköäni, vaikka lääkityksen ansiosta olisin voinut lähteä minne vain.

Riksu ennen ja jälkeen. Huikea muutos!
Millaisia tavoitteita sinulla oli?

Halusin olla se ihminen myös ulkoisesti, jonka tunsin sisäisesto olevani, jossain siellä kaikkien kilojen alla. Halusin jaksaa paremmin, päästä vaatekokoon 40/42 ja löytää oikeasti kivoja vaatteita. Halusin tulla himoliikkujaksi, mutta ennen kaikkea oppia taas pitämään itsestäni.

Miten lähdit etenemään kohti tavoitetta?

Liityin Kuntomaailmaan ja Xtravaganzaan kesäkuussa 2011. Aloitin Täysvauhti-ohjelmassa, joka alkoi 10 viikon soppakuurilla. Paino tippui sinä aikana jo huikeat 21 kg. Siitä siirryin sitten Puolivauhdille ja opettelemaan oikeanlaisen syömisen saloja. Olen edelleen mukana LifeTime-ryhmässä.

Millaisia elämäntapamuutoksia olet tehnyt päästäksesi nykytilanteeseen?

Olen oppinut syömään säännöllisesti ja oikein. Ja musta on tullut urheiluhullu. :) Salille minua ei saa muuta kuin juoksumatolle, crossarille ja pyöränselkään, mutta onneksi on BODYPUMP! Oi, se on kyllä niin mun juttu ja vienyt mut ihan mennessään. Pumpissa tuleekin käytyä 3 kertaa viikossa. Niiden lisäksi kerran viikossa zumbaa ja/tai BODYATTACKIA.

Kuvia matkan varrelta.
Millaisia haasteita sinulla on matkan varrella ollut?

Mietin tätä vastausta pitkään. Ei tullut mieleen mitään. Päätin kysäistä asiaa mieheltäni. Hän vastasi sen pidempään miettimättä: ”Itsesi näkeminen oikein.” Täytyy kyllä myöntää, että tässä on perää. En vielä osaa nähdä sitä muutoksen määrää itsessäni, minkä muut ovat nähneet jo kauan ennen minua. :D

Mitkä asiat ovat vaikuttaneet onnistumisen?

Pienentyvä vaatekoko. Tässä matkan varrella vaatekerrat ovat menneet uusiin jo pari kertaa. Ja oman itseni ylittäminen, henkisesti ja fyysisesti. Perhe ja ystävät ovat olleet suurena tukena myös.

Missä mennään nyt?

Painoa on tippunut nyt noin 40 kiloa ja voin paremmin kuin koskaan! Itsetunto, kunto ja elämänlaatu ovat todellakin kohonneet. Enkä kärsi enää paniikkihäiriöstä!! Lääkitystä ei ole tarvinnut aloittaa enää sen jälkeen, kun sen lopetin huhtikuussa 2011. En enää joka hetki ajattele, että mitähän muut ihmiset ajattelee siitä miltä mä näytän. Uskallan olla rohkeesti minä! :) Nyt paino on pitkään junnaillut samoissa lukemissa, mutta kiinteytyminen onneksi jatkuu. Ja ihanaa, kun alkaa jo näkymään, et on mulla niitä lihaksiakin. :)

Miten matkasi jatkuu tästä eteenpäin?

Tavoitteena on vielä tiputtaa kymmenisen kiloa. Sitten olisin taulukkojenkin mukaan normaalipainoinen. Sitten jos siitä vielä paino jonkun verran tippuu ihannepainoon saakka, saa rauhassa tippua, mutta alan olla jo olooni oikein tyytyväinen. Tosin, nälkä kasvaa syödessä.:) Tälle vuodelle oli jo suunnitelmissa puolimaratoni, mutta se siirtyy kyllä ensi vuoteen. En ole malttanut treenata juoksua niin paljon kuin alunpitäin oli tarkoitus. Se on toi Pumppi. Sieltä ei malta olla poissa. Terkkuja Karolle! ;)

Millaisen vinkin haluaisit jakaa niille, jotka taistelevat painonsa kanssa?


Päätöksen teko ja aloittaminen on varmaan se vaikein asia tässäkin jutussa. Itsekuria ja päättäväisyyttä, sitä tarvitaan. Olen ihan varma, että sitä löytyy meiltä jokaiselta. Rohkeasti vain eteenpäin. Jos tuntuu, ettet yksin pysty, silloin suosittelen oikeasti esim. Xtravaganzaan liittymistä, sillä siellä saat ryhmän tuen. Tsemppiä! :)

Tsemppiä syksyyn! T. Riksu
Kiitos Riksulle ihanan, rehellisen ja tsemppaavan tarinan jakamisesta! :)


keskiviikko 28. elokuuta 2013

Jumppastartti auttaa aloittelijan liikkeelle

Kuntomaailman syyslukkarissa on alkanut monta uutuustuntia. Yksi niistä on Jumppastartti. Jumppastarttia pääset kokeilemaan niin Torikeskuksen Naisten Kuntomaailmassa kuin Ahjokeskuksessakin, jonka tunneille ovat tervetulleita niin miehet kuin naisetkin. 

Jumppastartti on kestoltaan 45 minuutin pituinen ryhmäliikuntatunti, jonka tarkoituksena on toimia hyvän mielen ponnahduslautana ryhmäliikuntatuntien maailmaan. Tunnilla tutustutaan jumppatuntien perussanastoon ja -välineistöön sekä liikuntatuntien rakenteeseen käytännössä liikkuen mukavalla 45-minuuttisella matalan kynnyksen perusjumppatunnilla.


Tunti lähtee liikkeelle rauhallisesti alkuherättelyllä, jonka jälkeen lämmittelemme erilaisilla helpoilla askelluksilla kehon ja mielen valmiiksi lihaskunto-osuutta varten. Lämmittelyn aikana tulemme tutuiksi ja sinuiksi askellusten nimiin ja tekniikkaan. Tällä tunnilla ei lämmittelyssä käytetä hyppyjä ollenkaan, vaan jalat pidetään tukevasti maan kamaralla ja liikkeitä lisätään ja varioidaan lempeästi, antaen rauhassa opettelulle mahdollisuuden. Pitkiä koreografioita ei tältä tunnilta löydy, joten muistamista ja mukana pysymistä ei tarvitse jännittää. 


 
 
Lihaskunto-osiossa käymme läpi kehon peruslihasryhmiä opetellen samalla erilaisten välineiden käyttöä lihaskuntotreenissä. Painot pidetään pieninä ja vaihtoehtoja annetaan aina kevyemmälle ja raskaammalle tekemiselle. Lihaskunnossa pyritään ottamaan huomioon myös haasteelliset liikkujat, ja liikkeet ja asennot pidetään yksinkertaisina ja helppoina toteuttaa. 
Neljäkymmenviisiminuuttisen päättää rauhoittelu ja venyttely, käytettyjen lihasryhmien mukaan suunniteltuina.



Tunnilla musiikit ovat hyvän mielen musiikkeja, miksattu jumpsutusbiittihurjistelu jätetään suosiolla toisille tunneille. Musiikkeihin on jätetty ajatusvaraa, ja liikkeet on yhdistelty musiikkeihin niin, että muistettavaa ei ole liikaa yhtä kappaletta varten.


Jumppastartti sopii sekä pituutensa että haasteellisuutensa puolesta mainiosti sekä ihkaensimmäiseksi ryhmäliikuntatunniksi, kuin kevyeksi ja perusasioihin palauttavaksi jumpaksi muun treenin oheen. Se käy oivallisesti haastavissa elämäntilanteissa oleville liikkujille, kuten vaikkapa raskaana oleville, leikkauksista toipuville ja  tuki- ja liikuntaelinhaasteiden kanssa painiville. Tunnilla saa kukin olla sellainen kuin on, ja vaihtoehtoja liikkeisiin löytyy tarvittaessa aina.

Tervetuloa iloiseen ja leppeään Jumppastarttiin, nähdään tunnilla!

Anne

tiistai 27. elokuuta 2013

Naisten Kuntomaailman avajaiset

Uudistetun Naisten Kuntomaailman avajaisia vietettiin viime viikon lauantaina 24.8. Tässä  avajaispäivän fiiliksiä.

Alkujärjestelyjä.

Ensimmäisten asiakkaiden odottelua.

Timo Haikaraisen luento keräsi kuulijoita.

Meneillään Fustra-näytetunti, sekä kehonkoostumusmittaus.

Backstage-tunnelmia.

Bailamama esitteli lantionpohjan lihasten toimintaa.


Ryhmäliikuntaohjaajat esittelivät jumppatarjontaa.

Tiskin takana oli tohinaa.

Palautusjuomien maistelua.

Esittelyssä SH'BAM.

Esittelyssä BODYATTACK.

Esittelyssä BODYBALANCE.

Esittelyssä BODYCOMBAT.


Kiitos kaikille osallistuneille! Päivä oli mainio! :)

Terkuin, Kuntomaailman poppoo


keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Mikä ihmeen Fustra?

Hartiat ovat jumissa, niskaa jomottaa tai alaselässä tuntuu kipua? Ylävartalon ryhti on etukumara, vatsalihaksista puutuu voima? Kuulostaako tutulta?

Lihasepätasapainosta johtuvat ongelmat ovat yleisiä nykypäivän tietoteknisessä yhteiskunnassa. Työt tehdään usein istuen, useimmiten vielä huonossa asennossa.  Töiden lisäksi arjessa istutaan paljon ja askareissa käytetään pääosin vartalon etupuolella sijaitsevia lihaksia, jolloin selänpuolen lihaksisto ei saa tarvitsemaansa rasitusta.

Mieti omaa päivääsi. Montako kertaa päivässä teet liikkeitä joissa tunnet pakaroidesi tekevän töitä? Entä kuinka usein teet liikkeitä joissa viet kätesi vartalon takapuolelle?

Me Kuntomaailman Fustra personal trainerit voimme auttaa sinua saamaan hyvän ryhdin, kivuttoman arjen ja hyvinvoivan vartalon. Olet voinutkin jo nähdä meidät töissämme hikoiluttamassa ihmisiä jumppakepin, pienien käsipainojen ja pienen punaisen palikan avulla. 

Fustra on yksilöllisiin tarpeisiin perustuvaa yhdistelmä lihaskuntoharjoittelua, keskivartaloharjoittelua, dynaamista venyttelyä  sekä aerobista sykeharjoittelua. Tunnin aikana pyritään käyttämään lihastasapainon kannalta tärkeitä lihasryhmiä yleisesti vähäisemmälle käytölle jääviä lihasryhmiä, kuten pakaroita, vatsalihaksia sekä selkälihaksia. Fustralla ei saada aikaiseksi suurta lihasmassan kasvua, vaan tarkoituksena on luoda hyvä ryhti ja auttaa toimimaan normaalissa arjessa kivuttomasti.

Fustra-harjoitteilla korjataan mm. ryhtiä.

Fustra harjoittelu on aina Fustra Personal trainerin ohjaamaa, jolloin liikkeet suoritetaan aina oikealla tekniikalla ja mahdollisimman tehokkaasti.

Meillä Kuntomaailmalla tarjotaan kolmea erilaista Fustra-pakettia, joilla jokaisella on oma tavoitealueensa.

•    Balance – tavoitteena tasapainoinen keho

Balance keskittyy koko vartalon yleiseen hallintaan. Harjoituksissa tehdään liikkeitä, jotka vahvistavat niin pakaroita, takareisiä, yläselkää sekä vatsalihaksia. 

Harjoittelua 10x1 tunti. Suositeltava harjoitusmäärä 2 kertaa viikossa.


•    NeckBack –  tavoitteena kivuton ja toimiva selkä

NeckBack keskittyy nimensä mukaisesti niskan, hartian ja selän alueelle. Harjoituksissa tehdään liikkeitä, jotka avaavat rintarangan- ja olkapäiden aluetta ja vahvistaa yläselkää sekä keskivartaloa.

Harjoittelua 20x1 tunti. Suositeltava harjoitusmäärä 2 kertaa viikossa.


•    Fatt Loss – Tavoitteena tehokas painonpudotus
Fatt Loss ohjelmalla on mahdollista pudottaa painoa Fustran  avulla tehokkaasti ja mielekkäästi. Painonpudotuksen lisäksi Fat Loss auttaa myös ryhdin parantamisessa.

Harjoittelua 20x1,5 tuntia 2-3 kertaa viikossa.


Kun näet meitä Fustra-ohjaajia salilla, tule ehdottomasti juttelemaan. Katsotaan, miten voimme tehdä Fustrasta juuri sinulle sopivan!

Fustra-ohjaajamme Katrin haastattelu:

Mitä Fustra tarkoittaa? Fustra tulee sanoista fusion functional training. Fustra on toiminnallista harjoittelua, jonka tarkoituksena ei ole kasvattaa isoja lihaksia, vaan keskittyä kehon lihastasapainon parantamiseen sekä ryhdin muodostamiseen.

Miten innostuit lähtemään Fustra-ohjaajaksi?
Olen itse opiskellut liikuntaa ammattikorkeakoulussa ja tutustunut jo siellä Fustraan luokkatoverini kautta. Kun kuulin Fustran tulevan tulevan Kuntomaailmaan, olin innoissani, sillä tiesin miten montaa ihmistä Fustralla voidaankaan auttaa.  Tässä nyt ollaan yhtenä Fustran ohjaajista.

Mitä Fustra-treeneissä tapahtuu?
Fustra- harjoitus aloitetaan lämmittelyllä, joka suoritetaan yleensä crosstrainerilla. Lämmittelyn aikana pyritään hakemaan jo hyvää ja ryhdikästä vartalon asentoa sekä kartoitetaan kehon ongelmakohtia. Lämmittelyn asento voi tuntua aluksi melko vaikealta hahmottaa, mutta hyvän asennon löytäminen helpottuu kyllä mitä enemmän Fustra-metodilla harjoittelee. Lämmittelyn tarkoituksena on tietysti myös nostaa sykettä ja sitä kautta parantaa sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa.

Lämmittelyn jälkeen siirrytään dynaamisiin venyttelyihin joiden tarkoituksena on avata kiristäviä lihaksia ja auttaa liikeratojen kasvattamisessa.

Dynaamisia venyttelyitä seuraavat voimaliikkeet, joilla pyritään vahvistamaan heikkoja lihasryhmiä.

Loppuun taas tehdään töitä crosstrainerilla sykettä nostaen ja oikeaa asentoa hakien.

Voimaliikkeissä vahvistetaan mm. selän lihaksia.

Millaisia liikkeitä Fustra-harjoituksissa tehdään?

Fustra-harjoittelun liikkeet ovat toiminnallisia liikkeitä, jotka tehdään pääosin käyttäen oman kehon painoa tai korkeintaan pieniä lisäpainoja. Jokaisessa liikkeessä pyritään aktivoimaan keskivartalo, niin että voimaa tuotetaan mahdollisimman monipuolisesti oikeita lihaksia käyttäen.

Liikkeet ovat pieniä ja voivat näyttää ulkopuolelta katsottuna todella helpoille. Oikealla suoritustekniikalla tehtynä nämä pienet liikkeet ovat yllättävän raskaita, sillä käytössä ovat lihakset jotka ovat kehomme heikoimpia.

Miten Fustra eroaa ns. tavallisesta Personal training –palvelusta?

Fustrassa ei pyritä kasvattamaan suurta lihasmassa tai pyritä kehittämään itseään huipputimmiin kuntoon. Fustrassa keskitytään enemmän ryhtiin ja siihen että askareet normaalissa arjessa toimivat paremmin.

Kenelle suosittelisit Fustraa?
Suosittelen Fustraa kaikille, jotka ovat kiinnostuneet omasta ryhdikkäästä asennostaan. Erityisesti kuitenkin Fustraa voin suositelle niska- ja hartiaseudun ongelmista kärsiville.

Millaisia tuloksia asiakkaasi ovat saaneet?
Suurin saavutus on ollut migreenin katoaminen! Yleisesti ottaen niska/hartiakivut on vähentyneet asiakkailla. Useat asiakkaat ovat myös olleet yllättyneitä miten päänsäryt ovat vähentyneet ja unen laatu on parantunut. Ja vatsalihakset… olen kuullut, että asiakkaani ovat alkaneet ymmärtää, miten vatsalihaksista saa voimaa liikkeisiin arjessa!

Oletko itse oivaltanut jotain uutta Fustran kautta?
Olen todella paljon. Vaikka olen opiskellut liikunta-alaa vuosia, vasta nyt tajuan miten tärkeää on tehdä oikeanlaisia liikkeitä oikeille lihasryhmille, jotta ryhti säilyy hyvänä ja niska-hartiaseudun ongelmat voidaan välttää.

Niin ja on tämänkin Fustra-ohjaajan omat jumit hartiaseudusta hävinneet. Ei enää ikävää vuosia häirinnyttä päänsärkyä!

Lue täältä ohjaajamme Kirsin Fustra-treenin kokeilu.


torstai 30. toukokuuta 2013

Les Mills - ohjelmien vaihtoviikot!

Hola!

Kuntomaailman Vivianin remontin aiheuttamien poikkeuksellisten järjestelyiden vuoksi emme vaihda Les Mills -ohjelmiamme lanseeraustapahtuman merkeissä, mutta odottakaas vaan syksyä ja uusia ryhmäliikuntatilojamme!! Silloin saamme ohjelmiemme joukkoon myös Les Mills BodyAttackin!

Varsinaisen lanseerauspäivän sijaan ohjaajat vaihtavat uudet ohjelmat omilla tunneillaan seuraavasti:
vkolla 23 vaihtuvat BODYPUMP®, BODYCOMBAT® sekä SH’BAM™
vkolla 24 vaihtuvat BODYBALANCE® sekä CXWORX™

Tässä vielä hieman esimakua tulevasta kesästä! ;)

BODYPUMP® 86
http://www.youtube.com/watch?v=PSdYhKyjV9Q

BODYCOMBAT® 56 
http://www.youtube.com/watch?v=UE7msCCHJHE

SH’BAM™ 12
http://www.youtube.com/watch?v=S6ozMWfGMQc

CXWORX™ 11
http://www.youtube.com/watch?v=AR7BgvXIBt0

BODYBALANCE® 61
http://www.youtube.com/watch?v=55VewpXUCWI


Nähdään tunneilla! Ja muista: Just because it burns doesn't mean you're gonna die...
Uusia treeniärsykkeitä odotellessa! ;)


tiistai 7. toukokuuta 2013

Miten kiireinen äiti liikkuu?

Erään äidin haastattelu

 
Äitienpäivän kunniaksi haastattelimme erästä Kuntomaailmassa liikkuvaa äitiä. Lue asiakkaamme haastattelu ja poimi liikkuvan äidin vinkit talteen.

Kuka olet? Olen niobe, 30+ ikäinen kahden muksun äiti. Vanhempi lapsistani menee syksyllä kolmannelle luokalle ja nuorempi taas eskariin. Työkseni teen akateemisia toimisto- ja tutkimushommia, eli virka-aikaan ja lähinnä tylsästi tietokoneen äärellä nököttäen.
 


 
Millainen kuntoilija olet? Yritän olla ahkera ja monipuolinen. Kiinnostuksen kohteet menevät kausittain, aiemmin juoksin kovasti, sitten kävin puntilla jatkuvasti ja nyt kiinnostaa kokeilla triathlonia, joten treenailen monipuolisesti näitä lajeja. Ryhmäliikunnoista tällä hetkellä rakkain on Combat, Pump on myös tuttu jo vuosien takaa, samoin spinning, mutta ne ovat nyt jääneet vähemmälle. 

Milloin olet aloittanut kuntoilun? Säännöllisen kuntoilun juoksun merkeissä aloitin kun olin viettänyt symbioosivauvavuoden esikoisen kanssa. Mies osti minulle mp3-soittimen ja työnsi ovesta pihalle ottamaan omaa aikaa juosten. Jäin koukkuun. Hyvin pian tämän jälkeen ystäväni raahasi ensimmäiselle BodyPump-tunnille ja siitä se sitten lähti. Sitä ennen on erilaisia kamppailulajikokeiluja taustalla, mutta mitenkään kovin liikunnallinen en koskaan ollut.

Kuinka monta kertaa viikossa liikut? Niin monta kuin ehdin ja jaksan. Minulla on taipumusta vetää överiksi ja tällä hetkellä pelkään hiukan ylikuntoa. Kalenterin mukaan tunteja kertyy viikoittain 6-10h välillä.

Mitkä ovat lajisi? Edellä mainittujen ryhmäliikuntojen lisäksi ihan saliharjoittelu ja ennenkaikkea uinti+pyöräily+juoksu -yhdistelmä.
 

Miten saat mahdutettua liikunnan työn ja perheen pyörittämisen lomaan? Sumplimalla! Minulla on sellainen ajatus, että jokaisella on jokin intohimo, jota haluaa tehdä ja sille kyllä aina löytyy aikaa. Toisilla se on vaikka leipominen, koiraharrastus, lukeminen tai leffat. Minulle se on tämä, loppu on sitten sitä palapeliä. Uinnin suoritan tällä hetkellä ennen töitä aamulla (onneksi saan aamutunneilla uida yo:n henkilökuntahintaan ja käyttää hieman työaikaa kuntoiluun), joten uintipäivinä olen illat sitten ihan kotosalla kiireettä. Kotoa löytyy myös mahdollisuuksia lihaskuntotreeniin ja maantiepyörä nökötti koko talven trainerin päällä olkkarissa - tuli katsottua tyttären kanssa monta Disneyn prinsessaleffaa niin, että itse poljin samalla. Lenkillä käyminen onnistuu, kun puolisoni on kotosalla ja katsoo lasten perään. Lihaskunnot hoidan tällä hetkellä sillä aikaa, kun poika on harrastuksissaan. Tärkeintä on kuitenkin puolisoni tuki ja kannustus. Ilman sitä olisi paljon hankalampaa ja olenkin siitä hänelle valtavan kiitollinen!

Mitä mieltä lapsesi ja puolisosi ovat siitä, että äiti liikkuu? Lapset ovat tottuneet siihen, että olen usein lenkillä tai salilla. Toivon itseasiassa antavani heille samalla esimerkkiä siitä, että kun innostuu jostakin, niin sen eteen kannattaa sitten tehdä töitä. Vuosi sitten kun treenasin maratonille, tytär joskus harmitteli "taasko sä lähdet", mutta tällä hetkellä monipuolinen valikoima treenejä mahdollistaa paremman sumplimisen arjen kanssa, eikä marinaa ole kuulunut. Puoliso joskus ihmettelee, miten jaksan, mutta lähinnä toki kannustaa.

Millaisia haasteita kuntoilu asettaa sinulle? Tällä hetkellä haasteet käydään henkisellä puolella, koska olen kokenut viimeaikoina monta takapakkia, jollaisiin en aiemmin ollut tottunut.

Mikä kuntoilussa on parasta? Hyvästä treenistä seuraava hyvä fiilis, hyvät ystävät, joita olen saanut sekä onnistumisen ja kehityksen kokemukset.

Millaisia vinkkejä antaisit muille äideille liikunnan mahduttamisesta arkeen? Hyödynnä lapsiparkki ja työmatkat. Mieti omaan arkeen sopivia kuntoilukoloja. Järjestelmälliselle persoonalle sopii etukäteen suunnittelu: esim. juoksukoulut ja erilaiset juoksuohjelmat auttavat suunnittelemaan arkea, kun treenit on valmiiksi mietittyjä. Tee vaikka Excel-taulukoita tai lukujärjestys keittiön jääkaapin oveen. Huomioi myös palautumisajat ja jos tavoittelet esimerkiksi kympin juoksutapahtumaa, selvitä sykealueesi joko nettilaskureilla tai ihan testauttamalla.
 

Miksi kannustaisit äitejä liikkumaan? Siitä tulee hyvä olo! Liikkumalla annat myös lapsille hyvän esimerkin ja pirteämmän äidin. On myös todella palkitsevaa huomata oma kehitys, se, että voi lisätä rautaa salilla tai painoja pumpissa taikka juosta vähän kovempaa ja pitemmälle. Ryhmäliikunta on myös loistava tapa tavata ystäviä, joita ei muuten ehdi nähdä. Kireä mieli rentoutuu kehonhuoltotunnilla. Ja sitäpaitsi sivutuotteena saattaa kroppakin muokkautua - itse olen viimeisen 8 vuoden aikana onnistunut kutistuttamaan raskauden aiheuttaman ison irtonahan mahastani lähes olemattomiin, ilman sen kummempaa tavoittelua.

Kiitos Niobelle haastattelusta!

Lue myös personal trainerimme Kirsin vinkit siihen, miten kiireinen äiti saa järjestettyä aikaa liikunnalle. Kirjoituksen löydät täältä.

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille!

Terveisin, Kuntomaailman poppoo

perjantai 26. huhtikuuta 2013

Kesätreeniä ja kesäkisailua


Kesällä kuntoilu on monen mielestä hieman haasteellista. On vaan niin paljon kaikkea kivaa kesäohjelmaa, ettei innosta jatkaa talven yli jatkunutta kuntoilua. Viikon, parin breikki silloin tällöin tekeekin terää. Kroppa saa kunnon palautumistauon. Kesälomareissusta ei siis kannata ottaa pulttia! Mutta pidempien taukojen aikana kunto lähtee laskemaan. Tiesitkö, että jo 2-3 viikon mittainen tauko kuntoilusta vähentää voimatasoja? Tai että kuukauden totaalinen kuntoilubreikki vähentää maksimivoimatasoja noin 10%? Hupsista! Ei ihme, että kesätauon jälkeen liikkeelle lähtö tuntuu tahmealta. Kuntoa kannattaa siis pitää yllä kesälläkin.


Kuntomaailma haluaa tsempata asiakkaitaan kuntoilemaan kesälläkin, ja siksi aikaisempina vuosina huikean suosion saanut kesäkisa jatkuu taas! Jee! Kisa starttaa 1.5.2013.
Kisan säännöt ja palkinnot löydät täältä.


Jos et ole vielä ilmoittautunut mukaan, niin nyt kannattaa toimia nopeasti! Arvomme nimittäin kaikkien 30.4. mennessä ilmoittautuneiden kesken seuraavat avauspalkinnot: 3 kpl kuukauden kuntoilut Kuntomaailmassa, sekä 5kpl Peurungan kylpylä lahjakortteja. Ilmoittautumaan pääset tästä.  


Pysytään yhdessä kunnossa koko kesä! :)


Terkuin, Kuntomaailma

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Let's Zumba!



Riikan juttusarja Zumbasta jatkuu! Riikka kertoo mm mikä ero on Zumballa ja Zumba toningilla, sekä antaa vinkkejä Zumbaajille! 

Mitä Zumba on? 


Zumba on vauhdikas ja hauska fitness-tanssitunti joka ei sisällä vaikeita koreografioita, vaan tunnilla yhdistyvät menevään musiikkiin helpot ja monipuoliset askeleet. Tanssityylejä, joita jokainen Zumba-tunti sisältää, ovat salsa, merengue, reggaeton sekä cumbia. Kappaleet voivat olla myös yhdistelmiä useammasta eri tyylistä. Näiden zumban perusrytmien lisäksi mukana voi olla mm. ripaus tangoa, flamencoa, socaa, quebraditaa, sambaa, bellydancea, hiphoppia tai vaikka letkajenkkaa! Vain ohjaajan mielikuvitus on rajana tuntia suunnitellessa. Itse pyrin koostamaan tuntini niin, että ne olisivat mahdollisimman monipuolisia eikä kenellekään tulisi tylsää missään vaiheessa. 

Zumba-tunnilla syke kohoaa välillä hyvinkin korkealle, mutta tunnilla jaksaa heikompikuntoinenkin, koska kaikki kappaleet eivät ole vauhdikkaita, vaan välissä on rauhallisempaakin menoa, jotta saadaan syke laskemaan hieman. Kyseessä ei ole siis tunti, jossa paahdettaisiin täysillä menemään koko ajan, vaan Zumba on intervallityyppistä harjoittelua.

Koska Zumba on fitness-tanssitunti, on mukaan sekoitettu lihaskestävyyttä parantavia liikkeitä, kuten kyykkyjä ja käsivarsien lihaksia vahvistavia liikkeitä. Nämä liikkeet on ripoteltu tanssillisten osien sekaan, joten Zumba-tunneilla ei ole pelkoa tylsistä ja pitkistä kyykkysarjoista tai yksitoikkoisista vatsarutistussarjoista.

Zumba-tunnilla koko kroppa liikkuu, jolloin myös kaloreita kuluu huimia määriä. Olet varmasti nähnyt ostos-tv:n mainoksia, joissa kerrotaan Zumban kuluttavan jopa 1000 kcal tunnissa. Aika usein olen kuullut ihmisten pettymyksestä, kun sykemittari ei näytäkään tällaisia määriä. Jokaisen tulee muistaa, että kalorinkulutus on hyvin yksilöllistä ja siihen vaikuttaa mm. henkilön paino sekä kuntotaso. Toiveeni olisi, että jättäisit kalorimittarin sivuun ja nauttisit Zumbasta! Liikunnan ei pidä olla vain kalorien kuluttamista, vaan sen tulee olla myös hauskaa ja elämää piristävää toimintaa. Zumban kuuluu olla hauskaa, joten ota rennosti ja nauti!


Mitä sitten on Zumba toning?  


Zumba toning tunnilla yhdistyy Zumbasta tutut tanssityylit ja musiikit lihaskestävyyttä parantavaan harjoitteluun. Tunnilla käytetään pieniä käsipainoja (1-1,5kg), joiden avulla saadaan ylävartalolle tehokas treeni. En itse suosittele käyttämään isompia kuin 1,5kg painoa, koska silloin liikkeet alkavat helposti muuttua epäpuhtaiksi. Vaikka 1-1,5 kg saattaa kuulostaa naurettavan pieneltä painolta, niin lupaan, että jos teet kaikki liikkeet oikein ja tehokkaasti (keskittyen käyttämään lihaksia kunnolla), käsivarsiasi polttelee aivan varmasti tunnin lopussa. 

Zumba toning -tunnilla voidaan tehdä myös enemmän kyykkyjä ja keskivartaloa vahvistavia liikkeitä kuin tavallisella Zumba-tunnilla. Kyseessä ei kuitenkaan ole lihaskuntotunti vaan isossa osassa on edelleen tanssillisuus ja hauskuus! Vaikka mukana on käsipainot, tulee tunnin olla yhtä hauskaa kuin perinteisen Zumba-tunninkin! Unohda siis hampaat irvessä vääntäminen ja nauti menevästä musiikista ja pidä hauskaa! 

Itse suunnittelen Zumba toning -tuntini niin, että ne ovat koreografisesti vielä hieman helpompia kuin tavalliset Zumba-tuntini. Tempo on myös hieman hitaampi, koska mukana on käsipainot. Ei ole turvallista huitoa menemään kovaa vauhtia painot käsissä. Tunnilla kuitenkin tulee aivan varmasti yhtä hiki kuin Zumba-tunnilla, kunhan teet liikkeet kunnolla. Mikäli jossain vaiheessa tuntia tunnet tarvitsevasi käsille lepotauon, voit huoletta laittaa painot sivuun ja tehdä hetken ilman painoja. Olemme kaikki eritasoisia liikkujia, joten kaikkien ei tarvitsekaan tehdä juuri samalla tavalla ja yhtä raskaasti. Zumba toning -tunneillani ei myöskään hypitä yhtä paljon kuin Zumba-tunneillani yleensä, joten tunti soveltuu paremmin myös niille Zumbaajille, jotka eivät syystä tai toisesta voi hyppiä. 



Zumbasta on olemassa myös muita erikoisversioita, kuten uima-altaassa pidettävä Aqua Zumba, tuolien kanssa tehtävä Zumba Sentao, ikääntyneille soveltuva Zumba Gold, lapsille tarkoitettu Zumbatomic, sekä kiertoharjoittelua ja Zumbaa yhdistävä Zumba in the Circuit. Ohjaajan tulee suorittaa koulutukset erikseen erilaisia tunteja varten. Näin varmistetaan että ohjaajalla on tietoa ja taitoa ohjata kyseistä tuntia turvallisesti ja oikein. :)

Tervetuloa tunneille nauttimaan iloisesta menosta!  

Terkuin, Riikka