maanantai 2. syyskuuta 2013

Riksun onnistumistarina

Heippa!

Tässä erään Kuntomaailman ja Xtravaganzan asiakkaan huikea onnistumistarina! :)

Kuka olet?

Olen Riksu, 36-vuotias jyväskyläläistynyt lupsakka savolainen. Perheeseeni kuuluu aviomies ja kolme lasta. Työskentelen lapsi –ja varhaisnuorisotyönohjaajana Jyväskylän Vapaaseurakunnassa.

Olet kokenut melkoisen muodonmuutoksen. Mistä kaikki alkoi?

Kymmenen vuotta sitten sairastuin pahaan paniikkihäiriöön, jonka seurauksena minulta jäi liikunta, ja oikeastaan kaikki muukin sosiaalinen elämä todella vähiin. Niiden vähäisten pakollisten asioidenkin hoitaminen oli suuren ponnistelun takana. Pelkäsin lähtemistä ja aloin vältellä paikkoja, joissa paniikkikohtaus iski. Paino alkoi nousta, eikä sairauteen määrätty lääkityskään helpottanut tilannetta yhtään painon kannalta, päinvastoin.  Ja onhan nuista kolmesta raskaudestakin jotain vyötärölle jäänyt. Vuonna 2011 paino alkoi uhkaavasti lähetä 130 kiloa. Silloin hälytyskellot alkoivat todella soida. Itsetunto oli ihan romuna, inhosin itseäni ja sitä miltä näytin. Paniikkihäiriöt olivat puolestaan helpottaneet. Silloin päätin, että paniikkihäiriölääkitykseni saa luvan päättyä. Ennemmin olisin hyvässä kunnossa fyysisesti ja panikoisin, kuin olisin lihava, istuisin kotona häveten itseäni ja ulkonäköäni, vaikka lääkityksen ansiosta olisin voinut lähteä minne vain.

Riksu ennen ja jälkeen. Huikea muutos!
Millaisia tavoitteita sinulla oli?

Halusin olla se ihminen myös ulkoisesti, jonka tunsin sisäisesto olevani, jossain siellä kaikkien kilojen alla. Halusin jaksaa paremmin, päästä vaatekokoon 40/42 ja löytää oikeasti kivoja vaatteita. Halusin tulla himoliikkujaksi, mutta ennen kaikkea oppia taas pitämään itsestäni.

Miten lähdit etenemään kohti tavoitetta?

Liityin Kuntomaailmaan ja Xtravaganzaan kesäkuussa 2011. Aloitin Täysvauhti-ohjelmassa, joka alkoi 10 viikon soppakuurilla. Paino tippui sinä aikana jo huikeat 21 kg. Siitä siirryin sitten Puolivauhdille ja opettelemaan oikeanlaisen syömisen saloja. Olen edelleen mukana LifeTime-ryhmässä.

Millaisia elämäntapamuutoksia olet tehnyt päästäksesi nykytilanteeseen?

Olen oppinut syömään säännöllisesti ja oikein. Ja musta on tullut urheiluhullu. :) Salille minua ei saa muuta kuin juoksumatolle, crossarille ja pyöränselkään, mutta onneksi on BODYPUMP! Oi, se on kyllä niin mun juttu ja vienyt mut ihan mennessään. Pumpissa tuleekin käytyä 3 kertaa viikossa. Niiden lisäksi kerran viikossa zumbaa ja/tai BODYATTACKIA.

Kuvia matkan varrelta.
Millaisia haasteita sinulla on matkan varrella ollut?

Mietin tätä vastausta pitkään. Ei tullut mieleen mitään. Päätin kysäistä asiaa mieheltäni. Hän vastasi sen pidempään miettimättä: ”Itsesi näkeminen oikein.” Täytyy kyllä myöntää, että tässä on perää. En vielä osaa nähdä sitä muutoksen määrää itsessäni, minkä muut ovat nähneet jo kauan ennen minua. :D

Mitkä asiat ovat vaikuttaneet onnistumisen?

Pienentyvä vaatekoko. Tässä matkan varrella vaatekerrat ovat menneet uusiin jo pari kertaa. Ja oman itseni ylittäminen, henkisesti ja fyysisesti. Perhe ja ystävät ovat olleet suurena tukena myös.

Missä mennään nyt?

Painoa on tippunut nyt noin 40 kiloa ja voin paremmin kuin koskaan! Itsetunto, kunto ja elämänlaatu ovat todellakin kohonneet. Enkä kärsi enää paniikkihäiriöstä!! Lääkitystä ei ole tarvinnut aloittaa enää sen jälkeen, kun sen lopetin huhtikuussa 2011. En enää joka hetki ajattele, että mitähän muut ihmiset ajattelee siitä miltä mä näytän. Uskallan olla rohkeesti minä! :) Nyt paino on pitkään junnaillut samoissa lukemissa, mutta kiinteytyminen onneksi jatkuu. Ja ihanaa, kun alkaa jo näkymään, et on mulla niitä lihaksiakin. :)

Miten matkasi jatkuu tästä eteenpäin?

Tavoitteena on vielä tiputtaa kymmenisen kiloa. Sitten olisin taulukkojenkin mukaan normaalipainoinen. Sitten jos siitä vielä paino jonkun verran tippuu ihannepainoon saakka, saa rauhassa tippua, mutta alan olla jo olooni oikein tyytyväinen. Tosin, nälkä kasvaa syödessä.:) Tälle vuodelle oli jo suunnitelmissa puolimaratoni, mutta se siirtyy kyllä ensi vuoteen. En ole malttanut treenata juoksua niin paljon kuin alunpitäin oli tarkoitus. Se on toi Pumppi. Sieltä ei malta olla poissa. Terkkuja Karolle! ;)

Millaisen vinkin haluaisit jakaa niille, jotka taistelevat painonsa kanssa?


Päätöksen teko ja aloittaminen on varmaan se vaikein asia tässäkin jutussa. Itsekuria ja päättäväisyyttä, sitä tarvitaan. Olen ihan varma, että sitä löytyy meiltä jokaiselta. Rohkeasti vain eteenpäin. Jos tuntuu, ettet yksin pysty, silloin suosittelen oikeasti esim. Xtravaganzaan liittymistä, sillä siellä saat ryhmän tuen. Tsemppiä! :)

Tsemppiä syksyyn! T. Riksu
Kiitos Riksulle ihanan, rehellisen ja tsemppaavan tarinan jakamisesta! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti