tiistai 7. toukokuuta 2013

Miten kiireinen äiti liikkuu?

Erään äidin haastattelu

 
Äitienpäivän kunniaksi haastattelimme erästä Kuntomaailmassa liikkuvaa äitiä. Lue asiakkaamme haastattelu ja poimi liikkuvan äidin vinkit talteen.

Kuka olet? Olen niobe, 30+ ikäinen kahden muksun äiti. Vanhempi lapsistani menee syksyllä kolmannelle luokalle ja nuorempi taas eskariin. Työkseni teen akateemisia toimisto- ja tutkimushommia, eli virka-aikaan ja lähinnä tylsästi tietokoneen äärellä nököttäen.
 


 
Millainen kuntoilija olet? Yritän olla ahkera ja monipuolinen. Kiinnostuksen kohteet menevät kausittain, aiemmin juoksin kovasti, sitten kävin puntilla jatkuvasti ja nyt kiinnostaa kokeilla triathlonia, joten treenailen monipuolisesti näitä lajeja. Ryhmäliikunnoista tällä hetkellä rakkain on Combat, Pump on myös tuttu jo vuosien takaa, samoin spinning, mutta ne ovat nyt jääneet vähemmälle. 

Milloin olet aloittanut kuntoilun? Säännöllisen kuntoilun juoksun merkeissä aloitin kun olin viettänyt symbioosivauvavuoden esikoisen kanssa. Mies osti minulle mp3-soittimen ja työnsi ovesta pihalle ottamaan omaa aikaa juosten. Jäin koukkuun. Hyvin pian tämän jälkeen ystäväni raahasi ensimmäiselle BodyPump-tunnille ja siitä se sitten lähti. Sitä ennen on erilaisia kamppailulajikokeiluja taustalla, mutta mitenkään kovin liikunnallinen en koskaan ollut.

Kuinka monta kertaa viikossa liikut? Niin monta kuin ehdin ja jaksan. Minulla on taipumusta vetää överiksi ja tällä hetkellä pelkään hiukan ylikuntoa. Kalenterin mukaan tunteja kertyy viikoittain 6-10h välillä.

Mitkä ovat lajisi? Edellä mainittujen ryhmäliikuntojen lisäksi ihan saliharjoittelu ja ennenkaikkea uinti+pyöräily+juoksu -yhdistelmä.
 

Miten saat mahdutettua liikunnan työn ja perheen pyörittämisen lomaan? Sumplimalla! Minulla on sellainen ajatus, että jokaisella on jokin intohimo, jota haluaa tehdä ja sille kyllä aina löytyy aikaa. Toisilla se on vaikka leipominen, koiraharrastus, lukeminen tai leffat. Minulle se on tämä, loppu on sitten sitä palapeliä. Uinnin suoritan tällä hetkellä ennen töitä aamulla (onneksi saan aamutunneilla uida yo:n henkilökuntahintaan ja käyttää hieman työaikaa kuntoiluun), joten uintipäivinä olen illat sitten ihan kotosalla kiireettä. Kotoa löytyy myös mahdollisuuksia lihaskuntotreeniin ja maantiepyörä nökötti koko talven trainerin päällä olkkarissa - tuli katsottua tyttären kanssa monta Disneyn prinsessaleffaa niin, että itse poljin samalla. Lenkillä käyminen onnistuu, kun puolisoni on kotosalla ja katsoo lasten perään. Lihaskunnot hoidan tällä hetkellä sillä aikaa, kun poika on harrastuksissaan. Tärkeintä on kuitenkin puolisoni tuki ja kannustus. Ilman sitä olisi paljon hankalampaa ja olenkin siitä hänelle valtavan kiitollinen!

Mitä mieltä lapsesi ja puolisosi ovat siitä, että äiti liikkuu? Lapset ovat tottuneet siihen, että olen usein lenkillä tai salilla. Toivon itseasiassa antavani heille samalla esimerkkiä siitä, että kun innostuu jostakin, niin sen eteen kannattaa sitten tehdä töitä. Vuosi sitten kun treenasin maratonille, tytär joskus harmitteli "taasko sä lähdet", mutta tällä hetkellä monipuolinen valikoima treenejä mahdollistaa paremman sumplimisen arjen kanssa, eikä marinaa ole kuulunut. Puoliso joskus ihmettelee, miten jaksan, mutta lähinnä toki kannustaa.

Millaisia haasteita kuntoilu asettaa sinulle? Tällä hetkellä haasteet käydään henkisellä puolella, koska olen kokenut viimeaikoina monta takapakkia, jollaisiin en aiemmin ollut tottunut.

Mikä kuntoilussa on parasta? Hyvästä treenistä seuraava hyvä fiilis, hyvät ystävät, joita olen saanut sekä onnistumisen ja kehityksen kokemukset.

Millaisia vinkkejä antaisit muille äideille liikunnan mahduttamisesta arkeen? Hyödynnä lapsiparkki ja työmatkat. Mieti omaan arkeen sopivia kuntoilukoloja. Järjestelmälliselle persoonalle sopii etukäteen suunnittelu: esim. juoksukoulut ja erilaiset juoksuohjelmat auttavat suunnittelemaan arkea, kun treenit on valmiiksi mietittyjä. Tee vaikka Excel-taulukoita tai lukujärjestys keittiön jääkaapin oveen. Huomioi myös palautumisajat ja jos tavoittelet esimerkiksi kympin juoksutapahtumaa, selvitä sykealueesi joko nettilaskureilla tai ihan testauttamalla.
 

Miksi kannustaisit äitejä liikkumaan? Siitä tulee hyvä olo! Liikkumalla annat myös lapsille hyvän esimerkin ja pirteämmän äidin. On myös todella palkitsevaa huomata oma kehitys, se, että voi lisätä rautaa salilla tai painoja pumpissa taikka juosta vähän kovempaa ja pitemmälle. Ryhmäliikunta on myös loistava tapa tavata ystäviä, joita ei muuten ehdi nähdä. Kireä mieli rentoutuu kehonhuoltotunnilla. Ja sitäpaitsi sivutuotteena saattaa kroppakin muokkautua - itse olen viimeisen 8 vuoden aikana onnistunut kutistuttamaan raskauden aiheuttaman ison irtonahan mahastani lähes olemattomiin, ilman sen kummempaa tavoittelua.

Kiitos Niobelle haastattelusta!

Lue myös personal trainerimme Kirsin vinkit siihen, miten kiireinen äiti saa järjestettyä aikaa liikunnalle. Kirjoituksen löydät täältä.

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille!

Terveisin, Kuntomaailman poppoo

6 kommenttia:

  1. Miksi niitä mukuloita pitää hommata, jos niille ei ole aikaa?

    Onhan se tietysti kätevää ulkoistaa kakaroiden hoito harrasteohjaajille, lapsiparkille ja miehelle, niin ei tarvitse itse vaivautua. Ja sen sijaan, että tekisi jotain lapsen kanssa yhdessä, voi polkea olkkarissa pyörää ja pistää telkan kaitsemaan kersaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tämä haastattelu olisi tehty miehestä, isästä, kukaan ei kyseenalaistaisi, eikä esittäisi tällaisia kommentteja :o

      Poista
    2. Olen pahoillani, jos haastatteluista saa sen käsityksen, ettei minulla ole aikaa lapsilleni, vaikka yritin päin vastoin valottaa sitä, miten sitä aikaa kyllä riittää huolimatta siitä, että pitää itsestään huolta. Harrastuksia on käsittääkseni melkein joka lapsella (kuka soittaa pianoa, kuka pelaa futista yms.), lapsiparkkia emme itse ole käyttäneet ja miehelle lasten hoidon ulkoistaminen kuulostaa paradoksaaliselta. Onhan hän lasten vanhempi siinä missä äitikin ja äiti hoitaa lasta silloin kun isi treenaa. Pyörästä ja telkan kaitsemisesta haluan kommentoida. Meidän televisiossa ei ole antennijohto kiinni televisiossa, sillä telkkia ei katsota ollenkaan. eikä Taustahälytelkkaria ole olemassakaan tässä taloudessa. Lapset kyllä keksivät muuta tekemistä. Olisiko parempi, että sen kerran kun pidämme yhteisen prisenssaelokuvahetken tyttären kanssa, molemmat makaisimme vaikka sipsipussin kanssa sohvan pohjalla sen sijaan että toinen meistä on metrin päässä pyörän päällä?

      Sum summarum, harmittaa, että pointti ei tullut haastattelussa selväksi: ajan voi ottaa niistä hetkistä, kun se ei ole poissa lapsilta, esimerkiksi aamu-uinnista, työmatkaliikunnasta tai illalla kun lapset ovat menossa nukkumaan. Kaikkihan siinä voittavat.

      Poista
    3. No kyllä hakemalla pitää hakea nyt syytä sättiä liikunnallista äitiä? Ettei siellä nyt joku sohvaan kiinnijuurtunut huutelisi omasta saamattomuudesta kumpuavaa turhautumistaan?

      Jutussa mainitaan hyvin selväsanaisesti, että niobe sovittaa urheilun perheen ehdoille. Käyttää hyödyksi aamun tunnit, työmatkat, lasten harrastusten ajat. Ei poika harrasta, jotta äiti pääsisi liikkumaan, vaan omasta halustaan. Ei ole lapselta pois, jos äiti sen ajan käyttää liikuntaan sen sijaan,että tappaisi aikaa kahvilassa croissantin ääressä?

      Lihaskuntotreeni / lenkki mahdollistuu kotona meiltä kaikilta lasten nukkumaan menon jälkeen. Aikuiset nyt vaan tarvitsee vähemmän unta, kuin lapset. Kyse on kuitenkin enimmäkseen tahtotilasta, siitä minkä pitää kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille tärkeänä. Toisille se on jotain muuta kuin toisille, mutta kunnioitetaan kukin omia ratkaisujamme.

      Lapsen saamiseen tarvitaan munasolu naiselta ja siittiö mieheltä. Mielestäni jo se osoittaa, että vastuu lapsen kasvatuksesta kuuluu tasapuolisesti molemmille - ei yksin äidille. Ei ole lapsenhoidon laiminlyöntiä tai ulkoistamista, jos lasten kanssa touhuaa välillä isäkin.

      Suututtaa.

      Poista
    4. Erittäin pätevää argumentointia liikkuvan äidin puolesta. Hyvä Niobe, jatka samaan malliin, olen loistava esimerkki muillekin aikapulan kanssa taisteleville ihmisille ! Vielä haluaisin lisätä, että jos äidin tehtävä on pelkästään elää lapsiaan varten (ja unohtaa samalla itsestään huolehtiminen), on lapsista vaarassa tulla myös melko itsekeskeisiä (kun kaikki pyörii vain heidän ympärillään) ja avuttomia. Tavoitteena on yhdistää koko perheen tarpeet, toimia yhteisönä. Etenkin kun lapset hieman kasvavat, ei ole lainkaan huono asia antaa heillekin hieman vastuuta...Turhaa hyysäämistä nykyään joidenkin vanhempien toiminta - tämä ei kasvata aloitekykysiä ja riippumattomia tulevaisuuden kansalaisia, jotka pystyvät huolehtimaan itsestään. Ja kyllä, myös isä on vanhempi!

      Poista
  2. Komppaan niobea! Jutun pointtina ei tosiaankaan ollut se, ettei lapsille ole aikaa, vaan nimenomaan miettiä keinoja, miten yhdistää liikunta lapsiperheen arkeen. Eli juurikin aamu-uinnit, työmatkaliikunnat, jne. eivät ole lapsilta pois - päinvastoin! Kuten niobe totesti, liikkumalla annat myös lapsille hyvän esimerkin ja pirteämmän vanhemman. :)

    VastaaPoista