keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Testaa fyysinen kuntosi! - Saat vinkkejä oman kunnon kohottamiseen!



Missä kunnossa olet?

  • Puuskututtaako portaissa? Onko vika huonossa kestävyyskunnossa vai heikoissa reisilihaksissa?
  • Mietitkö, millaisella sykkeellä kannattaa kirmata lenkkipolulla?
  • Kivistääkö selkää? Ovatko selkä- ja vatsalihaksesi tasapainossa keskenään?
  • Painuuko ryhti kasaan? Onko vika kireissä vai heikoissa lihaksissa?

Jos mietit jotain näistä kysymyksistä, voit saada vastauksen testaamalla kuntoasi. Kuntotestit ovat hyvä keino seurata omaa terveyttä ja kunnon kehittymistä. Testitulosten perusteella voidaan asettaa tavoitteet harjoitteluun, tehdä konkreettinen kuntoilusuunnitelma, ja seurata harjoittelun onnistumista. Kuntotestaus voi antaa sysäyksen liikuntaharrastuksen aloittamiselle, ja toisaalta tärkeää tietoa jo paljon kuntoileville. Kuntotestaus palvelee siis niin sohvaperunoita kuin huippu-urheilijoitakin.

Mitä on hyvä terveyskunto?

Hyvä fyysinen kunto on merkittävä terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Hyvä terveyskunto käsittää erilaisia kunnon osa-alueita, joita ovat hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto eli aerobinen kunto, tuki- ja liikuntaelimistön kunto (lihaskunto ja liikkuvuus), motorinen kunto (tasapaino ja ketteryys), sekä kehon koostumus. Näitä kunnon osa-alueita erilaisin testein, jotka soveltuvat eri-ikäisille ja erikuntoisille. 

Kuntomaailma järjestää syksyn aikana kuntotestauspäiviä! 



Avaa kuva isompana täältä, niin näet aikataulut, ym.

Kuntotestauspäivinä kartoitamme fyysistä kuntoa seuraavin testein:

Aerobisen kunnon testaus: 2 km kävelytesti 

 

Kävelytesti on kestävyyskuntoa mittaava testi. Aerobinen kunto, eli kestävyys tarkoittaa kykyä selvitä jokapäiväisistä työhön ja vapaa-ajan harrastuksiin liittyvistä toiminnoista kohtuuttomasti väsymättä. Aerobisella kunnolla on hyvin vahva yhteys terveyteen. Testissä kävellään kahden kilometrin matka mahdollisimman ripeästi. Testi antaa tärkeää tietoa yleiskunnosta, ja testin perusteella annetaan ohjeistus siitä, miten aerobista kuntoa kannatta kohottaa. Kunnon kehittymistä voi seurata uusimalla testin säännöllisin väliajoin. 

 

Tuki- ja liikuntaelimistön kuntotestit

 

Tuki- ja liikuntaelimistön kunto käsittää lihasvoiman, lihaskestävyyden ja notkeuden. Motorinen kunto puolestaan kertoo kehon tasapainosta. Hyvä lihaskunto ja motorinen kunto ylläpitävät hyvää ryhtiä ja edesauttavat tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen ehkäisyssä. Testaamme tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa lihaskunto- ja liikkuvuustesteillä, sekä tasapainotestillä. 

Kehonkoostumus


Mittaamme kehonkoostumista ammattikäyttöön tarkoitetulla Tanita-kehonkoostumusanalysaattorilla, sekä vyötärönympärysmittauksella. Kehonkoostumusmittaus kertoo mm. tarkan kehonpainon, painoindeksin, perusaineenvaihdunnan, rasvaprosentin, kehon nestemäärän, kehon iän ja tavoitepainon. Mittaustuloksesta selviää mm., tulisiko lihasmassaa lisätä tai rasvamassaa vähentää. Laite myös arvioi, paljonko vatsaontelon sisällä on terveydelle erityisen haitallista viskeraali- eli sisäelinrasvaa. Myös vyötärönympäryksen mittaaminen on tehokas rasvakudoksen sijainnin selvittäjä. Vatsaonteloon kertyvällä rasvalla eli omenalihavuudella on todettu selvä yhteys lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan sekä tyypin 2 diabetekseen.
Näiden tietojen avulla saat ohjeistuksen liikuntaan ja ruokavalioon, ja mittaus motivoi harjoittelussa tai elämäntapamuutoksessa. Parhaimman hyödyn saat säännöllisen seurannan kautta. 

Verenpainemittaus


Kohonnut verenpaine on yleisin sydän- ja verisuonisairaus ja yli viidennes suomalaisista kärsii siitä. Siksi Verenpainetta olisikin hyvä seurata säännöllisesti.

Tervetuloa testaamaan kuntoa! :)

Terveisin, Kuntomaailman väki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti