keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Miten syödä ennen ja jälkeen treenien?



Heippa!

Tänään käsittelyssä on simppeli, mutta paljon kysytty aihe. Pitääkö ennen treeniä syödä vai olla syömättä? Mitä pitäisi syödä? Entäs treenin jälkeen? Entäpä aamulenkki tyhjällä vatsalla?

Tässä muutama vinkki:

Tehoja treeniin tankkaamalla!
Jotta jaksat treenata kunnolla, täytyy kropassa olla energiaa, mitä käyttää. Tyhjällä vatsalla et saa treenistä kaikkia tehoja irti.

Kuinka paljon, mitä ja milloin?
Kovaa treeniä ei kannata lähteä tekemään täydellä mahalla. Iso ateria kannattaa nauttia 3-4 tuntia ennen treeniä. Jos syöt kevyemmän aterian (esim. keitto), voit syödä sen pari tuntia ennen treeniä. Runsaan välipalan voit syödä tunti, pari ennen treeniä, ja hedelmän tai latausjuoman voit nauttia juuri ennen treeniä. 

Älä unohda välipaloja!

Mitenkäs aamulenkki tyhjällä vatsalla? Aamulenkki tyhjällä vatsalla toimii monien mielestä hyvänä rasvanpolttokeinona, sillä silloin kehon hiilihydraattivarastot ovat yön aikana tyhjentyneet ja kroppa polttaa rasvaa. Tästä on tutkimustietoa puolesta ja vastaan. Voit kokeilla, miten homma toimii kohdallasi. Jos teet kevyen lenkin ja jaksat hyvin, niin siitä vaan! Kevyempi treeni ei vaadi niin tarkkaa suunnitelmallisuutta syömisen suhteen. Kevyt lenkki tai jumppa kulkee yleensä, vaikka energiavarastot eivät olisikaan täynnä. 
 
Kevyt aamulenkki tyhjällä vatsalla voi toimia, mutta kovatehoiset treenit kannattaa tehdä vasta aamiaisen jälkeen. Nimittäin erityisesti kovatehoinen tai pitkäkestoinen kestävyysliikunta vaatii sen, että energiavarastot ovat täynnä. Muuten hyydyt matkalle, tai vauhti loppuu kesken. Tähän perustuu myös ennen pitkää juoksua tehtävä hiilihydraattitankkaus. Silloin huolehditaan, että lihaksissa ja maksasoluissa olevat hiilihydraattivarastot ovat täynnä. Niiden turvin jaksaa spurtata kovempaa tai taivaltaa pidemmänkin matkan. Myös tehokas lihaskuntoharjoitus sujuu huomattavasti paremmin, kun energiavarastot ovat täynnä.

Tankkaamalla saat treenitehot irti!
 

Mitä ja milloin treenin jälkeen? Treenin jälkeen täytyy energiavarastot saada taas täyteen, jotta palautuminen lähtee käyntiin. Kovatehoisen treenin jälkeen kannattaa nauttia palautusjuoma. Kroppa palautuu parhaiten, kun se saa heti treenin jälkeen sopivan määrän sekä hiilihydraatteja että lihaksia rakentavia proteiineja. Jos et nauti palautusjuomaa, kannattaa vähintäänkin syödä jokin välipala tai ajoittaa kunnon ateria heti treenin jälkeen.

Palautusjuoma auttaa palautumaan treenistä.
 
Entä, jos laihdutan? Samat säännöt koskevat myös painoa tarkkailevia. Jos jättää syömättä, käy niin, että kroppa rupeaa syömään lihaskudosta, ja tämä puolestaan hidastaa aineenvaihduntaa, ja pienentää energiankulutusta, ja vaikeuttaa painonhallintaa. Jos tarkkailet painoasi, kiinnitä huomio ruuanlaatuun ja annoskokoihin!

Syö säännöllisesti pitkin päivää, niin jaksat muutenkin paremmin! Muista myös nauttia vettä pitkin päivää! Pidä puolen litran vesipulloa päivän aikana mukanasi, ja huolehdi, että se tulee täytettyä ja juotua päivän aikana ainakin kolme kertaa

Kuuntele omaa kroppaasi – kun energiatasot ovat kohdillaan, eikä ruoka paina vatsassa, olet osannut rytmittää syömisesi oikein. Pidä vaikkapa ruokapäiväkirjaa muutaman päivän ajan, ja kirjaa, milloin olet syönyt, ja miten treeni kulkee. Näin löydät itsellesi sopivan rytmityksen.

Energisiä treenejä!

Terveisin, Kuntomaailma

PS. Lisäravinteista, eli palautusjuomista, latausjuomista, ym. tulossa lisää juttua myöhemmin! :)

6 kommenttia:

  1. tästä kyllä sai hyvästi tietoa! :)

    VastaaPoista
  2. Oli tosi hyviä neuvoja! Onko muuten hyvä, jos syö aamulla kaurapuuron, odotan tunnin ja menen sitten salille kuntoilemaan? Ja salilta tullessani syön melkein heti lämpimän aterian? Kiitos jo etukäteen! =)

    VastaaPoista
  3. menossa jumppamaratooniin perjantaina: osallistun kylläkin vain klo 20-23 ja 05-09 ohjelmiin. miten (mitä) parhaiten saan tankattua itseni koitokseen ?

    VastaaPoista
  4. Tämä kyllä selventi hieman ajatusmaailmaa - olen juuri aloittelemassa kuntoilun ja ruokavaliota laittamassa remonttiin painonpudotus mielessä. 8-10km lenkkiä jonkin aikaa vedetty koiran kanssa, mutta juurikin tuon syömisen kans ollu ongelmaa kun ei tiedä milloin/mitä syödä ennen lenkkiä ja mitä sen jälkeen. Aamulenkille kun lähdetään jo kuuden aikoihin :o

    VastaaPoista