keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Mikä ihmeen Fustra?

Hartiat ovat jumissa, niskaa jomottaa tai alaselässä tuntuu kipua? Ylävartalon ryhti on etukumara, vatsalihaksista puutuu voima? Kuulostaako tutulta?

Lihasepätasapainosta johtuvat ongelmat ovat yleisiä nykypäivän tietoteknisessä yhteiskunnassa. Työt tehdään usein istuen, useimmiten vielä huonossa asennossa.  Töiden lisäksi arjessa istutaan paljon ja askareissa käytetään pääosin vartalon etupuolella sijaitsevia lihaksia, jolloin selänpuolen lihaksisto ei saa tarvitsemaansa rasitusta.

Mieti omaa päivääsi. Montako kertaa päivässä teet liikkeitä joissa tunnet pakaroidesi tekevän töitä? Entä kuinka usein teet liikkeitä joissa viet kätesi vartalon takapuolelle?

Me Kuntomaailman Fustra personal trainerit voimme auttaa sinua saamaan hyvän ryhdin, kivuttoman arjen ja hyvinvoivan vartalon. Olet voinutkin jo nähdä meidät töissämme hikoiluttamassa ihmisiä jumppakepin, pienien käsipainojen ja pienen punaisen palikan avulla. 

Fustra on yksilöllisiin tarpeisiin perustuvaa yhdistelmä lihaskuntoharjoittelua, keskivartaloharjoittelua, dynaamista venyttelyä  sekä aerobista sykeharjoittelua. Tunnin aikana pyritään käyttämään lihastasapainon kannalta tärkeitä lihasryhmiä yleisesti vähäisemmälle käytölle jääviä lihasryhmiä, kuten pakaroita, vatsalihaksia sekä selkälihaksia. Fustralla ei saada aikaiseksi suurta lihasmassan kasvua, vaan tarkoituksena on luoda hyvä ryhti ja auttaa toimimaan normaalissa arjessa kivuttomasti.

Fustra-harjoitteilla korjataan mm. ryhtiä.

Fustra harjoittelu on aina Fustra Personal trainerin ohjaamaa, jolloin liikkeet suoritetaan aina oikealla tekniikalla ja mahdollisimman tehokkaasti.

Meillä Kuntomaailmalla tarjotaan kolmea erilaista Fustra-pakettia, joilla jokaisella on oma tavoitealueensa.

•    Balance – tavoitteena tasapainoinen keho

Balance keskittyy koko vartalon yleiseen hallintaan. Harjoituksissa tehdään liikkeitä, jotka vahvistavat niin pakaroita, takareisiä, yläselkää sekä vatsalihaksia. 

Harjoittelua 10x1 tunti. Suositeltava harjoitusmäärä 2 kertaa viikossa.


•    NeckBack –  tavoitteena kivuton ja toimiva selkä

NeckBack keskittyy nimensä mukaisesti niskan, hartian ja selän alueelle. Harjoituksissa tehdään liikkeitä, jotka avaavat rintarangan- ja olkapäiden aluetta ja vahvistaa yläselkää sekä keskivartaloa.

Harjoittelua 20x1 tunti. Suositeltava harjoitusmäärä 2 kertaa viikossa.


•    Fatt Loss – Tavoitteena tehokas painonpudotus
Fatt Loss ohjelmalla on mahdollista pudottaa painoa Fustran  avulla tehokkaasti ja mielekkäästi. Painonpudotuksen lisäksi Fat Loss auttaa myös ryhdin parantamisessa.

Harjoittelua 20x1,5 tuntia 2-3 kertaa viikossa.


Kun näet meitä Fustra-ohjaajia salilla, tule ehdottomasti juttelemaan. Katsotaan, miten voimme tehdä Fustrasta juuri sinulle sopivan!

Fustra-ohjaajamme Katrin haastattelu:

Mitä Fustra tarkoittaa? Fustra tulee sanoista fusion functional training. Fustra on toiminnallista harjoittelua, jonka tarkoituksena ei ole kasvattaa isoja lihaksia, vaan keskittyä kehon lihastasapainon parantamiseen sekä ryhdin muodostamiseen.

Miten innostuit lähtemään Fustra-ohjaajaksi?
Olen itse opiskellut liikuntaa ammattikorkeakoulussa ja tutustunut jo siellä Fustraan luokkatoverini kautta. Kun kuulin Fustran tulevan tulevan Kuntomaailmaan, olin innoissani, sillä tiesin miten montaa ihmistä Fustralla voidaankaan auttaa.  Tässä nyt ollaan yhtenä Fustran ohjaajista.

Mitä Fustra-treeneissä tapahtuu?
Fustra- harjoitus aloitetaan lämmittelyllä, joka suoritetaan yleensä crosstrainerilla. Lämmittelyn aikana pyritään hakemaan jo hyvää ja ryhdikästä vartalon asentoa sekä kartoitetaan kehon ongelmakohtia. Lämmittelyn asento voi tuntua aluksi melko vaikealta hahmottaa, mutta hyvän asennon löytäminen helpottuu kyllä mitä enemmän Fustra-metodilla harjoittelee. Lämmittelyn tarkoituksena on tietysti myös nostaa sykettä ja sitä kautta parantaa sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa.

Lämmittelyn jälkeen siirrytään dynaamisiin venyttelyihin joiden tarkoituksena on avata kiristäviä lihaksia ja auttaa liikeratojen kasvattamisessa.

Dynaamisia venyttelyitä seuraavat voimaliikkeet, joilla pyritään vahvistamaan heikkoja lihasryhmiä.

Loppuun taas tehdään töitä crosstrainerilla sykettä nostaen ja oikeaa asentoa hakien.

Voimaliikkeissä vahvistetaan mm. selän lihaksia.

Millaisia liikkeitä Fustra-harjoituksissa tehdään?

Fustra-harjoittelun liikkeet ovat toiminnallisia liikkeitä, jotka tehdään pääosin käyttäen oman kehon painoa tai korkeintaan pieniä lisäpainoja. Jokaisessa liikkeessä pyritään aktivoimaan keskivartalo, niin että voimaa tuotetaan mahdollisimman monipuolisesti oikeita lihaksia käyttäen.

Liikkeet ovat pieniä ja voivat näyttää ulkopuolelta katsottuna todella helpoille. Oikealla suoritustekniikalla tehtynä nämä pienet liikkeet ovat yllättävän raskaita, sillä käytössä ovat lihakset jotka ovat kehomme heikoimpia.

Miten Fustra eroaa ns. tavallisesta Personal training –palvelusta?

Fustrassa ei pyritä kasvattamaan suurta lihasmassa tai pyritä kehittämään itseään huipputimmiin kuntoon. Fustrassa keskitytään enemmän ryhtiin ja siihen että askareet normaalissa arjessa toimivat paremmin.

Kenelle suosittelisit Fustraa?
Suosittelen Fustraa kaikille, jotka ovat kiinnostuneet omasta ryhdikkäästä asennostaan. Erityisesti kuitenkin Fustraa voin suositelle niska- ja hartiaseudun ongelmista kärsiville.

Millaisia tuloksia asiakkaasi ovat saaneet?
Suurin saavutus on ollut migreenin katoaminen! Yleisesti ottaen niska/hartiakivut on vähentyneet asiakkailla. Useat asiakkaat ovat myös olleet yllättyneitä miten päänsäryt ovat vähentyneet ja unen laatu on parantunut. Ja vatsalihakset… olen kuullut, että asiakkaani ovat alkaneet ymmärtää, miten vatsalihaksista saa voimaa liikkeisiin arjessa!

Oletko itse oivaltanut jotain uutta Fustran kautta?
Olen todella paljon. Vaikka olen opiskellut liikunta-alaa vuosia, vasta nyt tajuan miten tärkeää on tehdä oikeanlaisia liikkeitä oikeille lihasryhmille, jotta ryhti säilyy hyvänä ja niska-hartiaseudun ongelmat voidaan välttää.

Niin ja on tämänkin Fustra-ohjaajan omat jumit hartiaseudusta hävinneet. Ei enää ikävää vuosia häirinnyttä päänsärkyä!

Lue täältä ohjaajamme Kirsin Fustra-treenin kokeilu.