perjantai 26. huhtikuuta 2013

Kesätreeniä ja kesäkisailua


Kesällä kuntoilu on monen mielestä hieman haasteellista. On vaan niin paljon kaikkea kivaa kesäohjelmaa, ettei innosta jatkaa talven yli jatkunutta kuntoilua. Viikon, parin breikki silloin tällöin tekeekin terää. Kroppa saa kunnon palautumistauon. Kesälomareissusta ei siis kannata ottaa pulttia! Mutta pidempien taukojen aikana kunto lähtee laskemaan. Tiesitkö, että jo 2-3 viikon mittainen tauko kuntoilusta vähentää voimatasoja? Tai että kuukauden totaalinen kuntoilubreikki vähentää maksimivoimatasoja noin 10%? Hupsista! Ei ihme, että kesätauon jälkeen liikkeelle lähtö tuntuu tahmealta. Kuntoa kannattaa siis pitää yllä kesälläkin.


Kuntomaailma haluaa tsempata asiakkaitaan kuntoilemaan kesälläkin, ja siksi aikaisempina vuosina huikean suosion saanut kesäkisa jatkuu taas! Jee! Kisa starttaa 1.5.2013.
Kisan säännöt ja palkinnot löydät täältä.


Jos et ole vielä ilmoittautunut mukaan, niin nyt kannattaa toimia nopeasti! Arvomme nimittäin kaikkien 30.4. mennessä ilmoittautuneiden kesken seuraavat avauspalkinnot: 3 kpl kuukauden kuntoilut Kuntomaailmassa, sekä 5kpl Peurungan kylpylä lahjakortteja. Ilmoittautumaan pääset tästä.  


Pysytään yhdessä kunnossa koko kesä! :)


Terkuin, Kuntomaailma

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Let's Zumba!Riikan juttusarja Zumbasta jatkuu! Riikka kertoo mm mikä ero on Zumballa ja Zumba toningilla, sekä antaa vinkkejä Zumbaajille! 

Mitä Zumba on? 


Zumba on vauhdikas ja hauska fitness-tanssitunti joka ei sisällä vaikeita koreografioita, vaan tunnilla yhdistyvät menevään musiikkiin helpot ja monipuoliset askeleet. Tanssityylejä, joita jokainen Zumba-tunti sisältää, ovat salsa, merengue, reggaeton sekä cumbia. Kappaleet voivat olla myös yhdistelmiä useammasta eri tyylistä. Näiden zumban perusrytmien lisäksi mukana voi olla mm. ripaus tangoa, flamencoa, socaa, quebraditaa, sambaa, bellydancea, hiphoppia tai vaikka letkajenkkaa! Vain ohjaajan mielikuvitus on rajana tuntia suunnitellessa. Itse pyrin koostamaan tuntini niin, että ne olisivat mahdollisimman monipuolisia eikä kenellekään tulisi tylsää missään vaiheessa. 

Zumba-tunnilla syke kohoaa välillä hyvinkin korkealle, mutta tunnilla jaksaa heikompikuntoinenkin, koska kaikki kappaleet eivät ole vauhdikkaita, vaan välissä on rauhallisempaakin menoa, jotta saadaan syke laskemaan hieman. Kyseessä ei ole siis tunti, jossa paahdettaisiin täysillä menemään koko ajan, vaan Zumba on intervallityyppistä harjoittelua.

Koska Zumba on fitness-tanssitunti, on mukaan sekoitettu lihaskestävyyttä parantavia liikkeitä, kuten kyykkyjä ja käsivarsien lihaksia vahvistavia liikkeitä. Nämä liikkeet on ripoteltu tanssillisten osien sekaan, joten Zumba-tunneilla ei ole pelkoa tylsistä ja pitkistä kyykkysarjoista tai yksitoikkoisista vatsarutistussarjoista.

Zumba-tunnilla koko kroppa liikkuu, jolloin myös kaloreita kuluu huimia määriä. Olet varmasti nähnyt ostos-tv:n mainoksia, joissa kerrotaan Zumban kuluttavan jopa 1000 kcal tunnissa. Aika usein olen kuullut ihmisten pettymyksestä, kun sykemittari ei näytäkään tällaisia määriä. Jokaisen tulee muistaa, että kalorinkulutus on hyvin yksilöllistä ja siihen vaikuttaa mm. henkilön paino sekä kuntotaso. Toiveeni olisi, että jättäisit kalorimittarin sivuun ja nauttisit Zumbasta! Liikunnan ei pidä olla vain kalorien kuluttamista, vaan sen tulee olla myös hauskaa ja elämää piristävää toimintaa. Zumban kuuluu olla hauskaa, joten ota rennosti ja nauti!


Mitä sitten on Zumba toning?  


Zumba toning tunnilla yhdistyy Zumbasta tutut tanssityylit ja musiikit lihaskestävyyttä parantavaan harjoitteluun. Tunnilla käytetään pieniä käsipainoja (1-1,5kg), joiden avulla saadaan ylävartalolle tehokas treeni. En itse suosittele käyttämään isompia kuin 1,5kg painoa, koska silloin liikkeet alkavat helposti muuttua epäpuhtaiksi. Vaikka 1-1,5 kg saattaa kuulostaa naurettavan pieneltä painolta, niin lupaan, että jos teet kaikki liikkeet oikein ja tehokkaasti (keskittyen käyttämään lihaksia kunnolla), käsivarsiasi polttelee aivan varmasti tunnin lopussa. 

Zumba toning -tunnilla voidaan tehdä myös enemmän kyykkyjä ja keskivartaloa vahvistavia liikkeitä kuin tavallisella Zumba-tunnilla. Kyseessä ei kuitenkaan ole lihaskuntotunti vaan isossa osassa on edelleen tanssillisuus ja hauskuus! Vaikka mukana on käsipainot, tulee tunnin olla yhtä hauskaa kuin perinteisen Zumba-tunninkin! Unohda siis hampaat irvessä vääntäminen ja nauti menevästä musiikista ja pidä hauskaa! 

Itse suunnittelen Zumba toning -tuntini niin, että ne ovat koreografisesti vielä hieman helpompia kuin tavalliset Zumba-tuntini. Tempo on myös hieman hitaampi, koska mukana on käsipainot. Ei ole turvallista huitoa menemään kovaa vauhtia painot käsissä. Tunnilla kuitenkin tulee aivan varmasti yhtä hiki kuin Zumba-tunnilla, kunhan teet liikkeet kunnolla. Mikäli jossain vaiheessa tuntia tunnet tarvitsevasi käsille lepotauon, voit huoletta laittaa painot sivuun ja tehdä hetken ilman painoja. Olemme kaikki eritasoisia liikkujia, joten kaikkien ei tarvitsekaan tehdä juuri samalla tavalla ja yhtä raskaasti. Zumba toning -tunneillani ei myöskään hypitä yhtä paljon kuin Zumba-tunneillani yleensä, joten tunti soveltuu paremmin myös niille Zumbaajille, jotka eivät syystä tai toisesta voi hyppiä. Zumbasta on olemassa myös muita erikoisversioita, kuten uima-altaassa pidettävä Aqua Zumba, tuolien kanssa tehtävä Zumba Sentao, ikääntyneille soveltuva Zumba Gold, lapsille tarkoitettu Zumbatomic, sekä kiertoharjoittelua ja Zumbaa yhdistävä Zumba in the Circuit. Ohjaajan tulee suorittaa koulutukset erikseen erilaisia tunteja varten. Näin varmistetaan että ohjaajalla on tietoa ja taitoa ohjata kyseistä tuntia turvallisesti ja oikein. :)

Tervetuloa tunneille nauttimaan iloisesta menosta!  

Terkuin, Riikka